Geri Gönderme Merkezlerinin Tefrişatı ve Yenilenmesi Projesi
Refurbishment and Maintenance of Removal Centres
Türkiye’ye yasa dışı yollarla giriş yapmış veya yasal yollarla ülkemize geldikten sonra ikamet/çalışma iznini kaybederek statüsü değişmiş ve haklarında idari gözetim kararı alınmış yabancılar, sınır dışı edilinceye kadar temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla geri gönderme merkezlerinde misafir edilmektedir. Proje kapsamında hâlihazırda faal olan Adana, Aydın, Edirne, Hatay ve Van illerinde yer alan geri gönderme merkezlerinin bakım ve onarım işleri tamamlanmıştır. Ayrıca Ağrı, Malatya, Ankara, İstanbul ve Bayburt illerinde ulusal kaynaklarla inşa edilen geri gönderme merkezlerine ekipman alımı gerçekleştirilmektedir.
Etkili Uyruk Tespiti İçin Kapasite Geliştirme Projesi
Capacity Building for Effective Nationality Determination
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile kimlikleri tespit edilemeyen düzensiz göçmenlerin milliyetini belirleme sürecinde, güvenilirliğin değerlendirilmesine ilişkin kanıt toplamak için bir araç olarak dil analiz sistemi kurularak GİGM’nin teknik kapasitesinin artırılması hedeflenmektedir.
Proje kapsamında dil analistleri ve dil bilimcilerin istihdamının yanı sıra Aksan Tanıma Yazılımı geliştirilerek ses kaydı incelemeleri yapılmıştır.
Proje kapsamında düzenlenen Uluslararası Dil Analizi Çalıştayı, İstanbul (22-23 Ocak 2020)
Türkiye’de Düzensiz Göçmenlerin Destekli Gönüllü Geri Dönüşü ve Yeniden Entegrasyonu Projesi
Assisted Voluntary Return and Reintegration (AVRR) of Irregular Migrants in Turkey
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ortaklığında yürütülen proje kapsamında toplam 3.500 yabancıya (düzensiz göçmen, uluslararası koruma başvurusu reddedilen veya uluslararası koruma başvurusunu geri çeken veya sıkışmış göçmen) gönüllü geri dönüş ve yeniden entegrasyon desteği verilecektir. Proje kapsamında, Mart 2021 itibarıyla toplamda 1.959 kişiye gönüllü geri dönüş desteği, 104 kişiye nakdi destek ve 34 kişiye de ayni destek sağlanmıştır.
Göç ve Uluslararası Koruma Alanında Faaliyet Gösteren Sivil Toplum Kuruluşları ile İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi
Cooperation with Civil Society in the field of Migration and International Protection
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile göç konusunda kamu-sivil toplum diyaloğu sağlanarak deneyimlerin paylaşılması, sivil toplum örgütlerinin kapasitelerini artırarak karar alma mekanizmalarına katılmalarını sağlamak ve bu yolla demokratikleşme sürecine katkı sunmak amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında ulusal düzeyde göç ve uluslararası koruma alanında aktif olarak çalışan STK’ların haritalandırılması, eğitim modüllerinin tasarlanarak STK temsilcilerine yönelik eğitimlerin verilmesi ve STK’ların rollerinin, iş birliği yöntemlerinin belirlenerek protokol modellerinin ve standart çalışma yöntemlerinin geliştirilmesi çalışmaları devam etmektedir.
*http://gocvesiviltoplum.org/
Göç Yönetiminde Odak Grup Çalışmaları, İstanbul(22-23 Ekim 2019)
Daha Güçlü Sivil Toplum Eğitimi, Ankara (5-6 Şubat 2020)
Göç ve Uluslararası Koruma Alanında Farkındalığın Artırılması Projesi Migration and International Protection Matters - Promoting Public Awareness
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje, Aralık 2018’de başlamış ve halen devam etmektedir. Proje ile farkındalık yaratma ve iletişim stratejisi geliştirilerek yabancılarla ilgili yerel yetkililerin, medyanın ve STK'ların bilinçlenmesini sağlamak; bir arada yaşamayı ve karşılıklı uyumu geliştirmek, olası çatışmaları ve yabancı düşmanlığını bertaraf etmek amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında İletişim ve Farkındalık Stratejisi geliştirilmiştir. Ayrıca Uluslararası Göçmenler Günü etkinlikleri düzenlenmiş olup belediyelere ve basın çalışanlarına yönelik çalıştaylar yapılması ve billboard reklamları, gazete reklamı, reklam filmi ve bilgilendirici videoların hazırlanması çalışmaları devam etmektedir.
Göçmenler Günü Etkinliği, Eskişehir (18 Aralık 2019)
Türkiye-AB Arasında Sınır Gözetleme Kapasitesinin Artırılması-Aşama II Increasing Border Surveillance Capacity of Borders Between Turkey and EU-Phase II
Türkiye’nin AB sınırında sınır gözetim sistemlerinin modernizasyonu sağlanarak sınır güvenliği ve gözetiminin desteklenmesi amacıyla İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile birlikte yürütülen proje 29 Mayıs 2017 tarihinde başlamıştır. Proje kapsamında alınan 20 adet keşif gözetleme aracı Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından sınır gözetleme unsuru olarak kullanılmaktadır. Ayrıca batı kara sınır hattının %75’inin etkin ve kesintisiz şekilde gözetlenmesini sağlayan gözetleme sistemleri tedarik edilmiş; Edirne ve Kırklareli illerinde kurulmaya başlanmıştır. BM Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürütülen faaliyetler kapsamında ise sınırda görev yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığı personeline AB sınır yönetimi mevzuatı, entegre sınır yönetimi ve göç gibi alanlarda eğitimler verilmiş; uzaktan eğitim modülü geliştirilerek Eğitim ve Doktrinler Komutanlığına (EDOK) devri gerçekleştirilmiştir.
Projenin 2021 yılının Eylül ayında tamamlanması beklenmekte, tedarik edilen sistemler ve araçlarla etkin ve kesintisiz sınır gözetimi gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Sınır Gözetleme Kulesi
Keşif Gözetleme Araçları
Gümrükler Muhafazanın Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi Improvement of Customs Enforcement Capacity
Proje ile havalimanlarında gümrük muhafazanın kontrol kapasitesinin iyileştirilmesi, kaçakçılıkla daha etkin mücadelenin sağlanması ve Ticaret Bakanlığı Köpek Eğitim Merkezi’nin kapasitesinin artırılması hedeflenmektedir. Bu hedeflere ulaşmak amacıyla 50 adet dedektör köpek, 50 devriye aracı, 20 dedektör köpek nakil aracı ve 6 adet bagaj tarama sistemi alınarak havalimanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte, Ankara Esenboğa, İstanbul ve Antalya Havalimanlarında, Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) işbirliğiyle yolcu ve kargo kontrolleri, havalimanı personelince işlenen suçlarla mücadele, hava aracı kontrolleri ve Bakanlığın Köpek Eğitim Merkezi’nin kapasitesinin geliştirilmesi konularında eğitim ve kapasite geliştirme faaliyetleri yürütülmektedir.
Devriye Aracı
Dedektör Köpek Nakil Aracı
Dedektör Köpek
Bagaj Tarama Sistemi
Gümrükler Muhafaza Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi Açılış Etkinliği, Ankara (4 Temmuz 2019)
Ulusal Koordinasyon ve Ortak Risk Analizi Merkezi (UKORAM) ve Entegre Sınır Yönetimi Ortak Veri Tabanının Kurulması
Establishment of a National Coordination & Joint Risk Analysis Center (NACORAC) and an Integrated Border Management Integrated Database
17.03.2016 tarihli Sınır Yönetimi Alanında Kurumlararası İşbirliği ve Koordinasyon Hakkında Yönetmelik ile sınır güvenliğine ilişkin bilgi ve istatistiki verilerin ilgili kurumlardan toplanması ve kurumlar arasında paylaşımının ve değişiminin sağlanması; bu amaçla ortak bir veri tabanı oluşturulması ve ortak risk analizleri yapılması amacıyla, Ulusal Koordinasyon ve Ortak Risk Analiz Merkezinin (UKORAM) kurulması görevi İller İdaresi Genel Müdürlüğüne verilmiştir.
İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile UKORAM’ın kurulması hedeflenmektedir. UKORAM’ın kurulması ile sınır yönetimi alanında görevleri bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından irtibat görevlilerinin İller İdaresi Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda UKORAM’da çalışması öngörülmektedir. Proje Aralık 2018’de başlamış ve merkezin kurulmasına ilişkin çalışmalar devam etmektedir.
UKORAM’ın faaliyete geçmesi ile;
UKORAM tarafından yapılan risk analizleri sonucunda; stratejik, bölgesel ve spesifik araştırmaların yapılması ve sınır güvenliği ve kontrolü için gerekli uyarıların üretilmesi sağlanacak, durumsal farkındalık oluşturulması için analitik raporlar ve değerlendirmeler hazırlanacaktır. Bu raporlar vasıtasıyla genel veya özel suç trendleri, suç rotaları, yöntemleri, suç faaliyetlerinde kullanılan ulaşım araçları ve organize suç ağlarının (olası) katılımlarının ortaya konulması sağlanacaktır.