Biyometrik Veri Sistemi Projesi (BVS); adli inceleme, kimlik tanıma ve kimlik doğrulama işlemlerini hızlandırmak ve güvenilirliğini artırmak üzere Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda HAVELSAN ve POLSAN tarafından geliştirilmektedir.
Biyometrik Veri Sistemi, Emniyet, Jandarma, Göç, Afad gibi İçişleri bağlı kurumlarının yanı sıra Dışişleri Bakanlığımız ve Yargıtay gibi biyometrik veriye ihtiyaç duyabilecek tüm resmi kurumların da, kurumlar arası çalışmasına müsait şekilde planlanmıştır. Biyometrik Veri Sisteminde; öncelikle parmak izi verilerinin en yüksek doğrulukla tanımlanması hedeflenmektedir.
Şubat 2019'da, POLSAN ve HAVELSAN ortak sermaye yapısıyla BİYOTEKSAN A.Ş. kurulmuştur. Bakanlığımızı temsilen Bakan Yardımcımı Sn. T. Sabri ERDİL’in de katıldığı ilk yönetim kurulu toplantısı 28.05.2020 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
%99.9 Doğruluk Oranı!
27 Mayıs 2020 tarihinde Nitelikli Parmak İzin Tanıma Sistemi’nin ürün doğrulama testleri tamamlanmıştır. Bu testlerde 1.070.395 kişilik test kümesinde; 65.091 kişilik mükerrer kaydı bulunan kişilerin eşleştirilmesi gerçekleştirilmiştir. Bu testlerde %99.421 kesinlik ve %99.995 doğruluk başarı oranı sağlanmıştır. 1’e N sorgulama testlerinde ortalama koşum süresinin 8.68 saniye olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlarla Nitelikli Parmak İzin Tanıma Sistemi ürün doğruloama testlerinden başarıyla geçmeyi başarmıştır.
Proje Takvimi
Projede biyometrik verilerden, öncelikli olarak parmak izi çalışılacak olup; parmak izi konusunda ihtiyaç analizi, katma değer önceliklendirilmesi ve güncel sistemler ile benzer seviyede bir sistemin geliştirilmesi için proje 2 evreye bölünmüş ve bu evreler eş zamanlı başlayacak şekilde planlanmıştır.
Projenin ilk fazında Nitelikli (Temiz) Parmak İzi Tanıma Ürünü, ikinci fazında ise Niteliksiz (Olay Yeri) Parmak İzi Tanıma Ürünü geliştirilecektir. İlerleyen süreçte de yerli ve milli olarak tüm güncel biyometrik tanıma teknolojilerini (parmak izi, avuç izi, damar izi, yüz, iris, retina, ses ve benzeri) içeren merkezi bir Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi devreye alınacaktır.
Yapay zekâ entegrasyonu gibi ileri düzeyde geliştirmeler sonraki süreçte eklenecek, ardından diğer biyometrik veriler için çalışmaya başlanacaktır.
KİLOMETRE TAŞLARI
1. Bilişim koordinasyon kurulu kararı alınmıştır; (18.03.2019)
Kararda koordinasyonun kimde olacağı, oluşturulacak finansman modeli ve gerektiğinde milli kaynaklarla proje hazırlanması, projenin POLSAN, HAVELSAN, TÜBİTAK, İTÜ ve Üniversiteler gibi kurumlarla yapılması, ortaya çıkacak ürün hakları, bunların bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarınca kullanılması, biyometrik veri alıp, veri tabanında tutan, işleyen ve kullanan kurumlarımızın güvenlik gereklerini sağlayarak çalışmalar içinde yer alması ve her türlü katkıyı sağlaması, ortaya çıkacak ürünlerin bakanlığımız dışındaki resmi, ticari, yerli, yabancı kurumlara satışında bakanlığımızın izninin alınması gibi konular belirlenmiştir.
2. Gizlilik anlaşması imzalanmıştır; (15.03.2019)
Başkanlığımız ile HAVELSAN ve POLSAN arasında proje süreçlerinin başlaması kapsamında gizlilik anlaşması karşılıklı olarak imzalanmıştır ve söz konusu kurumların sorumlulukları belirlenmiştir.
3. Bakanlık onayı alınmıştır; (10.04.2019)
İşin tanımı, koordinasyon, finansman modeli, bakanlığımız birimlerinin ve bağlı kuruluşları arasında etkin işbirliği yapılmasına ilişkin bakanlık onayı alınmıştır.
4. Protokol imzalanmıştır; (13.09.2019)
Bakanlığımız, bağlı kuruluşları, nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğü, HAVELSAN, POLSAN arasında Sn. Bakanımızın da onayladığı bir protokol 13.09.2019 tarihinde imzalanmıştır.
5. BİYOTEKSAN A.Ş. kurulmuştur: (27.02.2020)
Biyometrik Veri Sistemi projesi kapsamında ürünlerin geliştirilmesi, kurulması ve yaygınlaştırılmasını yönetecek BİYOTEKSAN A.Ş. kurulmuştur.
6. Ürün Doğrulama testleri gerçekleştirilmiştir. (20 - 27.05.2020)
Nitelikli Parmak İzi Tanıma Sisteminin ürün doğrulama testlerine 20.05.2020 tarihi itibariyle başlanmıştır. HAVELSAN, Başkanlığımız, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün katılımlarıyla gerçekleşen testler 27.05.2020 tarihinde tamamlanmıştır. Ürün bu doğrulama testlerinden başarıyla geçmiştir.