Aile içi şiddet ile mücadelede ve kadın cinayetlerinin engellenmesinde devlet ve devlet dışı aktörlerin birlikte ve güçlü bir mücadele dinamiği inşa etmeleri önemli bir nitelik taşımaktadır. Aile içi şiddet ve cinayetlerle mücadelede konunun ideolojik olarak, tek tip bir cinsiyetçi kavrayışla ele alınmasının sorunların çözümüne katkı sunmayacağı anlaşılmaktadır.
Aile içi şiddet ve kadın cinayetleri sorunlarının çözümünde işbirliği ve kararlılığın önemini göz ardı ederek, yaşanan acıları ve kamuoyunda oluşan hassasiyetleri legal ya da illegal siyasi mücadelenin bir parçası haline getirerek ideolojikleştirmek herkesten önce kadınlara zarar vermektedir.
Söz konusu şiddet ve cinayet olduğunda, medyaya ve sosyal medyaya da büyük bir sorumluluk düşmektedir. Haber dilinin gözden geçirilmesi, haberlere ilişkin görsellerin ve başlıkların sorumluluk dahilinde paylaşılması, cinayeti meşrulaştırıcı söylemlerden kaçınılması, toplumda şiddet olgusunun dışlanmasını ve farkındalığı teşvik edecek yaklaşımların benimsenmesi esas alınmalıdır.
Söz konusu bu çalışmayla mücadeleye ilişkin temel kavramlar, hukuki yaklaşımlar, medya söylem analizleri, veriler, uygulama örnekleri ve kolluğun mücadele içerisindeki yerine değinilerek daha güçlü bir şekilde her türlü şiddetle mücadeleye ve kararlılıkla kadın cinayetlerini daha güçlü bir şekilde önlemeye dönük farkındalığın artırılmasına katkı sunmak amaçlanmıştır. Bu çerçevede İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanlığı’nın koordinesinde, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla “Aile İçi Şiddet ve Kadın Cinayetleri ile Mücadelede Kolluğun Önemi ve Rolü” başlıklı çalışma hazırlanmıştır.