Kamu hizmetinin “sürekliliği” ve “değişkenliği” ilkeleri, süre gelen idari faaliyetlerin ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara ve yaklaşımlara uyarlanmasını gerekli kılar. Yeni ihtiyaçların karşılanması için eski yöntemler yeterli olmayabilir. Bu nedenle kamu yönetiminin temel felsefesine aykırı olmadığı müddetçe özel sektörde etkinlik ve verimliliği artıran uygulamaların kamu hizmetlerinde kullanılması gerekmektedir.
Bu kitap, performans denetimine bu açıdan yaklaşmakta; bu ilkenin kamu yönetimine nasıl uygulanabileceğini hem teorik hem de uygulama bakımından etraflıca sorgulamaktadır. Performans denetiminin “hukukilik” ve “yerindelik” denetimlerini tamamlayıcı boyutuna dikkat çekilmektedir. Kitapta ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ilçe yönetimlerinin başında Cumhurbaşkanının idari yürütme vasıtası olan kaymakamların performanslarının denetlenmesine ilişkin bir model önerisine yer verilmiştir.
Önerilen performans denetimi modelinde, yasalar çerçevesinde yapılan “hukukilik” veya “düzenlilik” denetiminin yanı sıra; Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar, STK’lar ve tüm paydaşlarla birlikte belirlenen hedeflere ulaşma derecesi ve bu hedeflerin “nasıl” gerçekleştirildiği, hangi “yenilikçi” yöntemlerinkullanıldığı, Kaymakamların sürece nasıl “liderlik” ettikleri incelenmektedir. Denetim sonucunda karşılaşılan “İyi Uygulama Örneklerinin” ülke genelinde teşvik edilmesi ile etkin ve verimli bir kamu yönetimi ortaya çıkacaktır.
Özmen B. (2018) Performans Denetimi İlçe Yönetimi İçin Bir Model, Ankara:TİAV.