5 otobüs, Türkiye'de seçilen beş bölgede dolaşarak 157 Yardım Hattı logosu ve bilgilerini sergileyip Yardım Hattı'nın tanıtımını yapmıştır. Bu otobüslere yerel medya tarafından da ilgi gösterildi ve 157 Hattı'nın bilgileri yerel medya da sergilendi. Edirne, Rize, Trabzon ve Artvin'de 157 Hattı'na ilişkin makaleler yayımlandı. Ayrıca, Uluslararası Göç Örgütü, yerel radyolarca konu hakkındaki programlara davet edildi.
157 Yardım Hattı aracılığıyla 2005 - 2011 yılları arasında 166 toplam insan ticareti mağduru kurtarıldı.
Adalet Bakanlığı ve IOM işbirliği ile 2008 ve 2009 yıllarında, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Kırgızistan, Moldova, Romanya ve Ukrayna temsilcilerinin katıldığı iki ‘İnsan Ticareti ile Mücadelede Karşılıklı Adli Yardımlaşma Semineri’ düzenlenmiştir.
Kovuşturma ve Soruşturmalar Arttı…
İnsan kaçakçılığına karşı, gerçekleştirilen kovuşturma ve soruşturmalarda %80 oranında artış görüldü.
• 2008 ve 2009 yıllarında 110 insan kaçakçısı hüküm giydi.
• 2008 ve 2009 yıllarında 186 operasyon gerçekleştirildi.
• 2008 ve 2009 yıllarında 956 insan taciri yakalanarak yargıya sevk edildi.
İnsan Ticareti Mağdurlarının Korunması ve Ülkelerine Gönderilmeleri, mağdurların korunması, güvenli bir barınma olanağı ve maddi destek sağlanmasının yanı sıra mağdurlara yasal haklarına ilişkin bilgi verilmesi ve psikolojik destek sağlanmasını kapsamaktadır.
Projenin ana amaçlarından biri mağdurların korunmasına yönelik altyapıyı güçlendirmektir. İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (IKGV) ve Kadın Dayanışma Vakfı (KDV) tarafından yönetilen İstanbul ve Ankara’daki sığınma evlerinin 17 aylık finansmanı proje dahilinde sağlanmıştır.
İnsan ticareti mağdurlarının belirlenmesinde artış yaşanmış ve yüksek sayıda mağdur belirlenip sığınaklara yerleştirilmiştir. 153 kişi kendi istekleriyle ülkelerine geri dönmüşlerdir. Bu mağdurların 29 tanesi 157 Yardım Hattı sayesinde kurtarılmıştır. (Rakamlar 2008 ve 2009 yıllarına aittir.)
Bakanlığımızın yaptığı çalışmalarla 2004-2011 arasında 1247 insan ticareti mağduru kurtarılmıştır.
Proje kapsamında, cinsel sömürü de dahil olmak üzere farklı insan ticareti türlerine yönelik talep ile mücadele edilmesine yönelik tedbirler geliştirilmiştir.
Bu doğrultuda, İnsan ticaretinin önüne geçmek için yasal ve uygulama boyutunda öneriler geliştirmeye yönelik bir çalışma başlatılmıştır. ODTÜ tarafından gerçekleştirilen ‘İnsan Ticaretine Yönelik Talep Odaklı Araştırma’ arz-talep odaklı, seks endüstrisini oluşturan aracı örgütler ve (cinsel istismara göz yuman veya cesaretlendiren) sosyo-kültürel değerleri göz önüne alınmıştır. Hedef grubu, Barolar, STK’lar ve yerel yönetim liderleri olan araştırmanın saha çalışmaları Adana, Trabzon, Erzurum, Antalya, İzmir, İstanbul ve Ankara’da yürütülmüştür.
Araştırma ışığında, insan ticaretini destekleyen talebin azaltılmasına yönelik bir eğitim modülü hazırlanmıştır. Modül üniversite öğrencileri tarafından test edildikten sonra kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla paylaşılmıştır.
Türkiye’nin ‘İnsan Ticaretine Karşı Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni imzalaması için (19 Mart 2009) gerekli olan koşulların sağlanmasında proje önemli bir rol oynamıştır.
Sözleşme, insan ticaretinin bir insan hakları ihlali olduğunu vurgular ve insan ticareti mağdurlarının korunması için hukuki zeminin tamamlanmasını öngörür.
Projenin amacına ulaşmasında görünürlük sağlamak önemli olduğu için bu doğrultuda birçok tanıtım yapılmıştır;
• Türkiye’nin insan ticareti ile mücadele alanındaki çabaları doğrultusunda, insan ticaretine ilişkin bilinci artırmayı hedefleyen “İnsan Ticaretine Kayıtsız ve Tepkisiz Kalmayın!” isimli ulusal kampanya başlatılmış ve "2007 Yılı Türkiye İnsan Ticareti ile Mücadele Raporu" yayımlanmıştır.
• 2008’de gerçekleştirilen bir ulusal bilgilendirme kampanyası ve 2009’da başlatılan bir “çok ülkeli bilgilendirme kampanyası” ile farkındalık artırılmıştır (Türkiye, Moldova ve Rusya).
• Proje ile ilgili tanıtım materyalleri, Bakanlığımız işbirliği ile seçilen 32 belediyeye ve yerel yönetim otoritelerine, insan kaçakçılığının sık görüldüğü yerlerde
önemli noktalara dağıtılmaları amacıyla gönderilmiştir.
• Kamu bilincinin artırılması ve yerel yönetimlerin yetkileri, görevleri ve yerel çalışma alanları ekseninde insan ticareti ile mücadele faaliyetlerinin uygulanması
hususunda bilgilendirilmeleri amacıyla birer günlük 4 çalıştay (Antalya, Adana, İzmir ve İstanbul) düzenlenmiştir.
• Projenin bitiminden sonra medyada başarı hikayeleri yer almıştır.