AB uyum süreci, tek başına merkezi yönetimi değil, taşra teşkilatı, yerel yönetimler ve toplumun tüm kesimlerini kapsayan bir süreç olması nedeniyle ciddi ve detaylı bir koordinasyon gerektirmektedir. Diğer Bakanlıklarda olduğu gibi Bakanlığımızda da Dairemizin yasal statüye kavuşması ve mevzuatının kanunlaşmasıyla Avrupa Birliği’ne ilişkin kurumsal yapılanmamız tamamlanmıştır. İlerleyen dönemde Dairemizi taşra teşkilatımızı daha güçlü biçimde destekleyen bir yapı haline getirmeyi hedeflemekteyiz.
Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecinin getirdiği yükümlülükler ve bu kapsamda gerçekleştirilen AB müktesebatına uyum ile ilgili hukuki ve idari düzenlemeler merkezi düzeyde Bakanlıkların sorumluluğundadır. Ancak, müktesebatın uygulanması valilikler, belediyeler, il özel idareleri gibi yerel düzeyde faaliyet gösteren kuruluşları da yakından ilgilendirmektedir. Dolayısıyla, merkezi düzeyde sürdürülen çalışmaların yerel düzeyde de sahiplenilmesi ve üstlenilmesi süreçle ilgili farkındalığın artırılması bakımından önemlidir.
Valiliklerimizde bulunan AB birimlerinin teşkilatlanması ve koordinasyonunu sağlamak için, Bakanlığımız tarafından 2010 yılında yayınlanan genelge ile 81 ilimizin tamamında “İl AB Daimi Temas Noktası” ve “AB’ye Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulları” oluşturulmuştur. “Valiliklerin AB Sürecinde Etkinliğinin Artırılması Projesi” kapsamında da AB Bakanlığı ile 2010 yılından bu yana işbirliği içinde çalışılmaktadır.
Oluşturulan Valilik AB ofisleri ile AB’ye katılım sürecinde gerçekleştirilen yasal reformların yerel düzeyde tam olarak hayata geçirilmesi ve takibinin sağlanması; AB katılım sürecinin yerel kamuoyu ile paylaşılması noktasında halkımız nezdinde AB’ye üyelik sürecinin daha sağlıklı ve doğru olarak anlatılabilmesi amaçlanmıştır. Yerel düzeyde böylesi bir hareketin meydana gelmesinin merkezi düzeyde yapılan çalışmalara gerçek anlamını vereceği ve yapılan reformların halkımız nezdinde daha kolay ve hızlı biçimde kabul görmesine vesile olacağını söylemek mümkündür.