PERDİS’in genel amacı İçişleri Bakanlığı’na bağlı kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülen faaliyetlerin, kalkınma planları ve programlarda yer alan politika ve hedefler doğrultusunda gerçekleşip gerçekleşmediğini değerlendirerek kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır.
PERDİS İçişleri Bakanlığı merkez birimlerini, bağlı kuruluşları ve bunların taşra birimlerini, valilikleri ve kaymakamlıkları kapsar. Performans değerlendirmenin kapsamı Bakanlığımız sorumluluk alanındaki iş ve işlemlerdir.
Performans değerlendirme ve izleme işlemi kurumsal performans düzeyinde olup performans; ana faaliyetler, çalışma planları, makam talimatları, memnuniyet düzeyi ve kurumsal kapasite değerlendirmesinin ağırlıklı ortalamaları esas alınarak ölçülür.
PERDİS 2018/1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 254 ila 269 uncu maddeleri, 10/12/2023 tarih ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 18.02.2006 tarihli Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik maddelerine dayanılarak Bakanlık Makamının talimatları doğrultusunda hazırlanmıştır.
Kamu idarelerinin yürütmüş oldukları faaliyet ve projelerin hem dönemsel gerçekleşmelerinin hem de uzun vadeli sonuçlarının bilimsel ve sistematik bir şekilde takibi, yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde benimsenen stratejik yönetim anlayışının önemli bir parçasıdır.
Bu bağlamda her idare özgün ve kurumsal bir performans ölçüm mekanizması geliştirmekle mükelleftir. PERDİS Projesi İçişleri Bakanlığı tarafından duyulan performans ölçüm mekanizması ihtiyacını karşılamak üzere 2018 yılında hayata geçirilmiştir.
PERDİS bir yapay zeka modeli olmanın yanı sıra standartlaştırılmış performans göstergeleri, istatistiksel ölçüm araçları ve prensipler üzerine inşa edilen karar yönetim destek sistemidir.
PERDİS verilerine dayanılarak; Kurumsal ihtiyaçlar, güçlü ve zayıf yönler, vatandaş talepleri ve beklentileri, sosyal ve ekonomik ihtiyaçların analizi yapılmakta ve bu doğrultuda sonraki yıllara ilişkin stratejik hedefler belirlenmektedir.
PERDİS’in kullanıcı yetkilendirme, veri yükleme, içerik oluşturma ve standart belirleme çalışmaları Strateji Geliştirme Başkanlığı; teknik altyapısı ile ilgili çalışmalar ise Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından koordineli şekilde yürütülmektedir.
Merkez ve taşra birimlerinde görevli yaklaşık 5000 kullanıcı sisteme eş zamanlı veri girişi yapabilmektedir.
PERDİS’te Bakanlığımız 16 hizmet birimi, 5 bağlı kuruluş ve bunların 508 taşra birimleri ile 81 Valiliğin performans göstergeleri yer almaktadır. 2022 yılı sonunda 922 Kaymakamlığın sisteme dahil edilmesi ile birlikte toplam 1.532 birimin performans değerlendirmesi yapılacaktır.
Bakanlık bünyesindeki birimlere ait toplam 42.080 performans göstergesini esas alan Bakanlığımızın 2021 genel performans puanı (86,85) sistem tarafından otomatik olarak hesaplanmıştır.
<
PERDİS faaliyetleri 2018-2019 yıllarını kapsayan 1. aşama, 2020-2021 yıllarını kapsayan 2. aşama ve 2022-2023 yıllarını kapsayan 3. aşama olmak üzere kademeli olarak planlanmıştır.