VAN İLİNDE YERİNDEN EDİLMİŞ KİŞİLERİN EKONOMİK VE SOSYAL ENTEGRASYONU PROJESİ
PROJE HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ve Van Valiliği’nin faydalanıcısı olduğu 3,8 milyon Avro bütçeli Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi 09 Ekim 2014 tarihi itibariyle başlanmış ve uygulamaları iki yılda tamamlanmıştır.
Projenin Hedefleri Nelerdir?
Proje ile yerinden edilmiş kişilerin temel hizmetlere erişimde eşit hale gelmelerinin ve sosyo-ekonomik şartlarının, kapasitelerinin geliştirilmesi yoluyla sosyal ve ekonomik entegrasyonlarının sağlanması hedeflenmiştir.
Projenin Bileşenleri Nelerdir?
Proje; kapasite geliştirme ve doğrudan hibe olmak üzere iki bileşenden oluşmuştur:
1. Hibe Bileşeni
Bu bileşenin amacı yerinden edilmiş kişilerin kent yaşamına entegrasyonuna ve bu kişileri yerinden edilmişlik psikolojisinden uzaklaştırmaya yönelik tekrarlanabilir hizmet sunum modelleri oluşturmak ve uygulamak amacıyla yerel kapasite oluşturmaktır. Bu doğrultuda:
- 67 hibe yararlanıcısı olan kadına hibe projesi uygulama konusunda (Hibe alan kişilere hibe uygulama, satın alma, ara ve nihai rapor yazımı, görünürlük kuralları gibi konularda) uzmanlar tarafından 12 seans eğitim verilmiştir.
- 67 kadına asgari 5.000,00€, azami 15.000,00€ olmak üzere hibeler dağıtıldı.
-
- Hibe alan kadınlar kendileri de dâhil olmak üzere kendi işyerlerinde 100’e yakın kişiye istihdam olanağı sağlamışlardır.
2. Kapasite Geliştirme Bileşeni
Kapasite Geliştirme Bileşeni iki alt kısımdan meydana gelmektedir. İlk kısım yerinden edilmiş erkek ve kadınlar için mesleki ve destekleyici eğitimlerin verilmesi, ikinci kısım ise yerinden edilmiş kişilere hizmet veren kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşlarının kapasitelerinin arttırılmasına yönelik faaliyetlerden oluşmaktadır.
A) Yerinden edilmiş Kişilere Yönelik Mesleki ve Destek Eğitimleri
- Destek eğitimleri kapsamında 1562 bayan ve 128 erkek olmak üzere toplamda 1690 kişiye destek eğitimleri verilmiştir.
-
- Mesleki eğitimler kapsamında 18 dalda 568’i bayan ve 294’ü erkek olmak üzere toplamda 862 kişiye eğitim verilmiş,
-
- Proje başlangıcında 2000 kişiye mesleki ve destek eğitimlerin verilmesi hedeflenirken proje sonunda 2552 kişiye mesleki ve destek eğitimleri verilmiştir.
-
- Ek olarak TME (Teknik Mesleki Eğitim) stajı ile toplam 203 iş bulunmuştur.
B) Kamu Kurum ve Kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşlarına Yönelik Faaliyetler
- 8 adet toplantı ve çalıştay düzenlenerek, yerinden edilmiş kişiler ile ilgili geniş politikalar geliştirilmesi amacıyla muhtelif zamanlarda toplantı ve çalıştaylar düzenlendi,
-
- Göç mahallelerinde kamu hizmetleri ile ilgili farkındalığın arttırılması ile alakalı eğitimler verildi,
-
- Toplamda 554 kamu ve STK temsilci ile yerinden edilmiş kişi, İDG (İl Danışman Grubu) toplantılarından faydalandı.
-
- Toplam 226 hizmet sağlayıcı çalışana eğitim verildi. Eğitimler ve İDP toplantıları sayesinde danışmanlık aktivilerinin sıklık ve sayısı hizmet sağlayıcıları arasında proje süresince arttırıldı.
-
- Toplamda kamu çalışanı ve yerinden edilmiş 55 kişi İzmir ve İstanbul illerine teknik çalışma ziyaretinde bulunmuştur.
-